Projekt informacijskog sustava SEOP

brod Završili smo projekt sustava za evidenciju korisnika povlaštenog prijevoza, odobravanje prava na povlašteni prijevoz te praćenje korištenja te povlastice. Kraće, SEOP. Kolokvijalno, otočne iskaznice. Projekt je pokrenut radi “uvođenja reda” u državno subvencioniranje povlaštenog pomorskog prijevoza otočkog pučanstva.

Agencija ZOLPP Naime, otočani i tvrtke registrirane na otoku imaju pravo na povlašteni pomorski prijevoz. Ostvaruju ga tako što im brodari prodaju povlaštene putne karte po nižoj cijeni. Agencija ZOLPP potom isplaćuje brodarima razliku između tržišne i povlaštene cijene takvih karti. Do sada se razlika isplaćivala paušalno, prema procjeni koliko je brodar tijekom godine prevezao povlaštenih putnika. Nakon uvođenja informacijskog sustava SEOP prema ovom našem projektu, Agencija ZOLPP bi trebala imati puno bolji nadzor nad stvarno obavljenim povlaštenim prijevozima te mogućnost točnijih isplata subvencija. Zato je i logično da je Agencija ZOLPP naručitelj projekta (i vlasnik budućeg informacijskog sustava). Tvrtka AKD je operator sustava i izdavač otočne iskaznice. Projekt cjelovitog informacijskog sustava izradila je naša tvrtka Koris prema ugovoru s AKD-om.

Informacijski sustav SEOP će imati tri glavne funkcionalnosti:

  1. Prikupljanje zahtjeva za povlašteni prijevoz te automatizirano odobrenje takvih zahtjeva. Zahtjevi se odnose na osobe ili vozila u vlasništvu otočana ili otočnih tvrtki. Prikupljaju se u poslovnicama Jadrolinije.
  2. Vođenje ažurne evidencija osoba i vozila s pravom na povlašteni prijevoz. Za svaku takvu osobu ili vozilo se izdaje i otočna iskaznica.
  3. Vođenje ažurne evidencije putnih karti prodanih uz povlasticu. Korisnici te funkcionalnosti su komercijalni brodari. Njima se omogućuje saznanje ima li korisnik otočne iskaznice uopće pravo na traženi povlašteni prijevoz te, ako ima, bilježenje da je putna karta prodana po povlaštenoj cijeni. Po toj zabilješci mogu tražiti od Agencije ZOLPP isplatu razlike između tržišne i povlaštene cijene.

Izvedba projekta (tj. programiranje aplikacija informacijskog sustava) će se nesumnjivo temeljiti na nekim vrlo interesantnim rješenjima. Na primjer, automatizirano odobrenje zahtjeva za povlašteni prijevoz znači slijedeće:

  1. Osobu (ili vozilo) koja je podnijela zahtjev za povlašteni prijevoz prvo treba provjeriti u MUP-u da li joj je prebivalište doista na otoku.
  2. Ako je podnositelj zahtjeva đak, student ili umirovljenik, treba obaviti dodatnu provjeru: ili na CARNet (koji upravlja maticom učenika), ili na SRCE (koje vodi studentsku evidenciju), ili na HZMO (koji vodi podatke o umirovljenicima).

Svi ti podaci će se provjeravati u nadležnim ustanovama. Drugim riječima, podnositelji zahtjeva neće morati obilaziti šaltere u potrazi za kojekakvim potvrdama! Idealno bi još bilo te provjere obaviti u realnom vremenu, korištenjem web-servisa, u roku od nekoliko sekundi nakon što je zahtjev podnesen. No, unatoč tome što su web-servisi i interoperabilnost već više od desetljeća veliki buzzword državnih ustanova u nas i svijetu, ne gajimo iluzije da će obavljanje svih ovih provjera doista biti moguće web-servisima u realnom vremenu. Zato smo sustav projektirali na način da se poslovi odrađuju batch-jobovima, uz ostavljenu otvorenu mogućnost idealnog scenarija korištenja web-servisa u realnom vremenu. Najvažnije je da podnositelji zahtjeva ne hodaju okolo skupljajući potvrde, nego da sve obavljaju po one-stop shop načelu.

Natrag